History

92` U okviru dif-ovskih skijaških priprema na Brezovici gde sam izvodio brojne vratolomije između kojih su i skokovi sa žičara, zbližio sam se sa kolegom Rašom Jelićem koji je takođe imao sklonost ka ekstremnim izazovima.Dotakli smo temu o filmskoj akciji i kaskaderstvu pa smo se setili iste emisije koju smo gledali 80-tih u kojoj je Bata Kameni pričao o kaskaderima pa smo zaključili da nam je to zajednička ljubav i želja od tada. A do tada smo već imali iskustva sa filmskom kamerom - ja sam snimao reklame i film "Slatko od snova" kao kaskader, a da to nisam ni znao, a Raša je snimao spotove...


Odlučili smo da ćemo raditi kao tim i da će nam kaskaderstvo biti kao životni poziv pa smo se samostalno pripremali za brojne elemente filmske akcije.
Dogovorili smo se da ko prvi stupi u kontakt sa nekim od starijih kaskaderskih legendi - Batom, Pigijem ili Zvoncetom da zove ovog drugog da bi saznali kako da uđemo u taj svet. Tražili smo angažman i nedostajao nam je samo učitelj - stari iskusni majstor koji bi nas naučio konkretnim finesama od kojih često zavisi da li ćemo nepovređeni obaviti kaskadu a kontakt je ostvaren sa Zvoncetom preko koga smo ušli u taj svet kao žaba u vodu!
Za vreme snimanja filma "Treća sreća" formirali smo Kaskadersku grupu "Zvonce" sa Željkom Božićem i Nešom Veselinovićem koji su došli iz škole aikidoa Ljube Vračarevića da rade tuče na ovoam filmu, ali ne kao kaskaderi nego kao majstori aikida.
Nama četvorici se uskoro priključuje Stanka Savčić - tadašnja vicešampionka sveta u kik boksu i Vladica Fistric, višestruki državni šampion u karateu, Aleksandar Radivojević - Sale majstor aikidoa i Dule Savčić, kao i Batica Fistrić da bi već u okviru Kaskaderske grupe "Zvonce" na snimanju filma "Kupi mi Eliota" 1997. godine bilo preko 10 članova, vrhunskih sportista i majstora borilačkih veština.
Ubrzo posle tog filma Željko Božić osniva svoje - Jugoslovensko udruženje kaskadra u okviru koje se razvijaju neki novi mladi kaskaderi kao što je Slaviša Ivanović, Aleksandar Sirković, Darko Božić i još par drugih... Da bi od 2000-te na ovim prostorima egzistiralo nekoliko kaskaderskih grupa kao što su Srpska Kaskaderska Asocijacija, čiji sam bio predsednik, Kaskaderska grupa Batica, Pigijeva ekipa itd...
Da bi danas većina većina iz tih udruženja i grupa radila nezavisno - svako za sebe.
Sada su pored nas dvojice od njih aktivni u kaskadi samo nekolicina.